FAQs

Σωστή χρήση για επαρκή ψύξη PC_laptop

Τα laptops έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για τη σωστή ψύξη τους και ως εκ τούτου, ζεσταίνονται ευκολότερα και περισσότερο. Μην εφησυχαστείτε ποτέ όμως, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένα χαλασμένο ανεμιστηράκι, υπερβολική συγκέντρωση σκόνης ή απλώς ελλιπής ψύξη αποτελούν αιτίες προβλημάτων, από απλά crashes μέχρι και καμένα υποσυστήματα, στις χειρότερες περιπτώσεις. 

- Αποφύγετε την τοποθέτηση της συσκευής σε σημεία που μπλοκάρουν τις διόδους του αέρα. 

Τα laptops έχουν τις εισόδους στο κάτω μέρος και τις εξόδους στα πλάγια, οπότε το να λειτουργούν πάνω σε μαλακές επιφάνειες όπως κρεβάτια, καναπέδες, μαξιλάρια κ.λπ. Είναι καταστροφικό για την ψύξη τους. Πάντα να τα έχετε σε ένα τραπέζι, γραφείο ή κάποιο σκληρό βιβλίο αν θέλετε να τα κρατάτε στα πόδια σας ενώ είστε καθιστοί/ξαπλωμένοι. Επίσης, είναι καλή ιδέα η αγορά μιας βάσης laptop με ανεμιστήρα, είναι φθηνές και θα τις βρείτε σε κάθε κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη/αξεσουάρ υπολογιστών. Όσο για τα desktops, και αυτά διαθέτουν οπές εισόδου/εξόδου του αέρα, οπότε μην "κολλάτε" το κουτί στον τοίχο ή πάνω στην πλευρά του γραφείου, καθώς έτσι δεν υπάρχει σωστή ροή αέρα.

 

- Καθαρίστε το εσωτερικό του desktop/laptop από τη σκόνη. 

Η σκόνη του περιβάλλοντος συγκεντρώνεται στα χειρότερα σημεία εντός της συσκευής, δηλαδή πάνω στις ψύκτρες και στους ανεμιστήρες ή τα φίλτρα τους (αν έχουν). Χρειάζεται τακτικό καθάρισμα (κάθε 3 μήνες τουλάχιστον) ώστε τα συστήματα απαγωγής του θερμού αέρα να λειτουργούν απρόσκοπτα. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά σπρέι πεπιεσμένου αέρα που θα βρείτε στα καταστήματα για το laptop, ενώ σε πολύ...βαριές περιπτώσεις σκονισμένων desktops, ακόμα και η ηλεκτρική σκούπα μπορεί να σας βοηθήσει.

 

- Εγκαταστήστε κάποιο καλύτερο σύστημα ψύξης ή περισσότερους ανεμιστήρες.

Οι κατασκευαστές των "θερμών" υποσυστημάτων (π.χ. CPU, κάρτα γραφικών) φυσικά και έχουν προβλέψει τα ακραία κλίματα, όμως τα ελληνικά...40άρια σε συνδυασμό με τους παράγοντες που προαναφέραμε, μπορούν να ωθήσουν αυτά τα υποσυστήματα στα όριά τους.

Αν το σύστημα ψύξης σας δουλεύει όπως πρέπει αλλά παρ' όλα αυτά παρατηρείτε υψηλές θερμοκρασίες (για τον επεξεργαστή άνω των 70 και για τις κάρτες γραφικών άνω των 90-95 βαθμών Κελσίου), τότε ίσως πρέπει να αποκτήσετε ένα καλύτερο cooler, με μεγαλύτερη ψύκτρα ή/και ανεμιστήρα. Τις θερμοκρασίες αυτές μπορείτε να δείτε με προγράμματα όπως το RealTemp και το GPUTemp. (είναι free download).