FAQs
Κρατώντας τον υπολογιστή καθαρό από ιούς
Ακολουθείτε μερικές πολύ απλές και εύκολες συμβουλές για να κρατήσετε τον υπολογιστή σας καθαρό από ιούς, trojan, worms, keylogers, dialers, adware και spyware :
Ενημερωμένο Antivirus
Ελέγχετε πάντοτε το εικονίδιο του antivirus (κάτω δεξιά στην taskbar). Αν είναι διαφορετικό με οποιοδήποτε τρόπο (άλλο χρώμα, έχει θαυμαστικό κλπ) το ανοίγετε για να ελέγξετε αν λειτουργεί σωστά. Αν είναι ενημερωμένο αν έχει λήξει κ.λ.π.
Ενημερωμένο λογισμικό που χρησιμοποιείτε
Η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος μπορεί να πραγματοποιείται αυτόματα μέσω του Windows Update. Το windows update ελέγχει το λειτουργικό του υπολογιστή σας, καθώς και οποιοδήποτε άλλο λογισμικό της Microsoft, και φροντίζει για την απόκτηση όλων των ενημερωμένων εκδόσεων και κρίσιμων αναβαθμίσεων που χρειάζονται.
Σε άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε αν δεν γίνεται αυτόματα πρέπει να ενημερώνετε το λογισμικό με τις τελευταίες ενημερώσεις εκδόσεις κ.λ.π.
Μολυσμένα φλασάκια USB
Πριν χρησιμοποιήσετε ένα φλασάκι ή εξωτερικό σκληρό δίσκο, με το που το βάλετε στον υπολογιστή , πηγαίνετε στο My Computer, δεξί κλικ στο νέο drive που εμφανίστηκε και "Scan with antivirus".
Προσοχή στα site που επισκέπτεστε
Από τη διεύθυνση https://www.mywot.com/ κατεβάστε το πρόγραμμα Web of Trust. Πρόκειται για ένα Plugin με εκδόσεις για όλους τους μεγάλους browser, που αν πάτε να μπείτε σε ένα "επικίνδυνο" site θα σας ενημερώσει.
Προσοχή στα επισυναπτόμενα αρχεία (attachments) στα Emails που προέρχονται από άγνωστες πηγές.
Μην ανοίγετε αρχεία αν δεν τα έχετε προηγουμένως ελέγξει με τον anti-virus scanner. Τα σύγχρονα προγράμματα anti-virus μπορεί να ρυθμιστούν για να ανιχνεύουν ιούς στα Emails που λαμβάνονται. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει ο χρήστης να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας τόσο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων όσο και των ηλεκτρονικών διευθύνσεων (επαφών) που διαθέτει.
Προσοχή στα προγράμματα που εγκαθιστάτε στον υπολογιστή
Αυτά που χρειάζεστε κατά βάση είναι : Antivirus, browser της επιλογής μας, προγράμματα Office, εφαρμογή για συμπιεσμένα αρχεία (p.x. 7zip), έναν media player (π.χ. VLC), έναν messanger και ό,τι προγράμματα είναι απαραίτητα για τη δουλειά σας (π.χ. Photoshop, λογιστικά πακέτα κ.λ.π.). Όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και αν δεν έχουν ιό ή spyware, φορτώνουν σαβούρα το σύστημά σας
Κατεβάζετε τα δωρεάν και Open source προγράμματα από το site του κατασκευαστή. Επειδή κάθε κακόβουλος μπορεί να πάρει ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα και να προσθέσει ό,τι θέλει , κατεβάστε το πρόγραμμα που θέλετε από το επίσημο site. Επίσης επειδή πολλά από τα freeware προγράμματα έρχονται πακέτο με toolbars και λοιπές αηδίες προσέχετε να μην τα επιλέξετε στην εγκατάσταση(τα Ξετσεκάρετε γιατί είναι ήδη επιλεγμένα).
Αποφεύγετε να κατεβάζετε από Torrent .
Προσοχή στις επεκτάσεις(καταλήξεις) των αρχείων που ανοίγετε
Προσοχή !! Μόνο τα γράμματα μετά την τελευταία τελεία μετράνε σαν κατάληξη.
Παράδειγμα : ένα αρχείο eikones.jpg.exe, μόνο το ".exe" είναι η κατάληξη. Δεν ανοίγετε ένα αρχείο εικόνας (έτσι νομίζετε….) που έχει κατάληξη .exe, .com, .bat, .js
Καλό είναι να έχετε πάντα ορατές τις καταλήξεις.Για να γίνει αυτό : π.χ.στα Windows 7, ανοίγετε ένα οποιοδήποτε παράθυρο, Organize --> Folder and Search Options --> Καρτέλα View --> Ξετσεκάερετε το "Hide extensions for known file types.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποιες καταλήξεις μπορεί να είναι επικίνδυνες μόνο αν είναι αμφίβολη η προέλευσή τους (για παράδειγμα, είναι συνημμένα αρχεία σε κάποιο e-mail ή εμπεριέχονται στο φλασάκι που μας δίνει ένας φίλος). Αν τα αρχεία έχουν εγκατασταθεί στο σύστημα στα πλαίσια κάποιου νόμιμου προγράμματος, τότε όχι μόνο είναι ασφαλή, αλλά είναι και απαραίτητα για τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος.
Προσοχή στις παγίδες
Αν ένα site στο internet σας λέει πως έχετε ιό, να εμπιστευτείτε μόνο το δικό σας antivirus.
Αν σας έρθει e-mail από την τράπεζα, πάρτε τηλέφωνο την τράπεζα και επιβεβαιώστε αν όντως υπάρχει πρόβλημα .
Τακτικά αντίγραφα (back-up) των αρχείων σας
Σε περίπτωση που χρήσιμα δεδομένα του υπολογιστή σας καταστραφούν από διάφορες αιτίες (που περιλαμβάνουν μόλυνση με ιούς) η χρήση αντιγράφων ασφαλείας (back-up) μπορεί να σας βοηθήσει στην επανάκτηση των αρχείων σας. Είναι ο μόνος τρόπος επαναφοράς τους, η διαθεσιμότητα έγκυρων αντιγράφων ασφαλείας.
Αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς ασφαλείας (passwords) που χρησιμοποιείτε